Nyttigare julgodis och julbak <3
Här kommer 6 st olika recept på nyttigare julgodis och julbak som självklart är glutenfria, mejerifria och utan raffinerat socker!
Alla dessa recept är så himla goda så man kan inte tro att de är nyttigare alternativ. Prova gärna ett och annat recept och skriv gärna en liten kommentar hur resultatet blev så skulle jag bli jätteglad:D
PEPPARKAKOR– ca 50 st
Ha i kokosolja/smör, rör om tills det är smält. Låt kallna.
Bounty: ca 30 st
20 st dadlar
200 gram kokosflingor
1 dl kokosmjölk (Tjocka lagret)
En nypa äkta vaniljpulver
150 gram ekologisk mörk choklad (utan mjölkprodukter)
GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa först dadlarna (utan kärna) tills de har blivit sönderdelade. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills det har blandats ordentligt.
2. Krama till små bollar och lägg på en tallrik med bakplåtspapper. Ställ i frysen i 30-60 min.
3. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Doppa bollarna i chokladen och lägg tillbaka på bakplåtspapperet eller ringla chokladen över bollarna. Ställ in i kylen i ca 10 min. Servera! Förvara i kylskåpet.
KOLAKNÄCK: Ca 30 st
100 gram veganskt smör
2 dl kokossocker
1 msk kakao
1/2 dl agavesirap eller rismalt
1-1.5 dl mandelmjöl
1 tsk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning.
2. Låt koka några minuter under omrörning tills smeten tjocknat något.
3. Häll upp smeten på oljat bakplåtspapper och bred ut den till en kaka, låt svalna.
4. Skär kolan i bitar och vira in varje bit i smörgåspapper. Förvara kolan i kylskåp.
PEPPARKAKSMUFFINS: ca 8 st
3 st ägg
0,75 dl kokossocker
2 dl mandelmjöl
0,5 dl rismjöl
0,5 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
0,5 dl vegetabilisk mjölk
1,5 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
1 tsk kanel, malen
1 tsl ingefära, malen
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk nejlika, malen
GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ägg och kokossocker poröst med en elvisp, tar några minuter.
2. Smält kokosolja. Tillsätt alla resterande ingredienser i äggblandningen, även kokosoljan och blanda ihop.
3. Fördela smeten i muffinsformar eller i en form som är smord med extra kokosolja.
4. Grädda i ugnen på 200 grader. Muffinsformarna är klara efter 15-20 min och formen ca 40 min.
5. Låt svalna!
RISBRÄCK: ca 20 st
2 dl kokosfett (med eller utan smak)
0,75 dl kokossirap alt. agavesirap/rismalt
5 msk kakao
1 krm vaniljpulver
3-4 dl rispuffar
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält kokosfett i en gryta på svag värme.
2. Tillsätt resten av ingredienserna utom rispuffarna och blanda ihop. Rör till sist ner rispuffarna.
3. Häll upp blandningen i muffinsformar. Ställ i kylen i ca 20 min innan servering. Förvara svalt.
EGENGJORD CHOKLADTRYFFEL:
1 dl kokosolja
1 dl kakao
1 dl kokossocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 msk kokande vatten
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda kokossockret med det kokande vattnet och låt blandningen stå och svälla i 10-15 min under omrörning tills sockret har smält ner till en pastaliknande konsistens och svalnat.
2. Klä en fyrkantig form med plastfolie eller bakplåtspapper.
3. Värm kokosoljan på låg värme till flytande konsistens.
4. Blanda alla ingredienser i en mixer till en fin konsistens.
5. Häll över smeten i den klädda formen och ställ in i frysen tills tryffeln har stelnat, ca 30 min.
6. Skär i bitar och servera. Förvara I kylen.
Lämna ett svar