Sushi med quinoa!

sushi1

Sushi har blivit en väldigt stor trend de senaste åren och jag har själv åkt in i den bubblan för jag tycker det är så gott! Göra sushi hemma är inte alls svårt och otroligt gott. Prova att göra egna makirullar med quinoa istället för ris så får du en nyttig och näringsrik sushi.

Vissa delar i vanlig sushi är väldigt nyttigt och bra att äta som t ex. misosoppa, alger, fisk och grönsaker. En annan del i sushin som inte är hälsosamt är att det innehåller väldigt mycket vitt ris, samtidigt som riset doppas i sockerlag för att hålla ihop. Det blir en stort insulinpåslag i kroppen. Men att göra sushi hemma med quinoa istället blir helst plötsligt en väldigt nyttigt måltid!
Gott och enkelt!

INGREDIENSER: 16-20 bitar
2 st noriark
1 dl quinoa (godast med vit quinoa)
2 dl vatten
1 msk kokosfett
100 gram kallrökt lax
1/2 avocado
1/4 gurka
Örtsalt

SESAMDRESSING:
2 msk sesamfrön
0.5 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
1.5 msk äppelcidervinäger
1 tsk pressan citronsaft
3 msk tamari
1 vitlöksklyfta
alt. 2-3 dadlar för sötma

SERVERINGSFÖRLAG:
-Tamari (fermenterad soja som är nyttig och glutenfri, väldigt god)
– Glasnudlar
– Sesamdressing
– Riven ingefära
– Majonäs

GÖR SÅ HÄR:
1. Blötlägg helst quinoan över natten, 6-12 h om tid finns. Koka därefter upp quinoan med nytt vatten och låt sjuda i 10-15 min. Läs på förpackningen. Häll av vattnet och rör ner kokosfett och salta med örtsalt eller himalayasalt. Låt svalna.
2. Mixa alla ingredienser till sesamdressingen. Det var gott att blanda glasnudlarna med dressingen och äta ihop med makirullarna.
3. Glasnudlar: Koka upp vatten och dra av grytan från plattan. Lägg i nudlarna och sätt på locket. Låt ligga och dra i ca 2-3 min, tills de har blivit mjuka. Häll av vattnet och tillsätt en klick kokosfett så det inte klibbar ihop för mycket. Salta även upp efter behag med örtsalt.
4. Lägg upp ett noriark med släta sidan nedåt på en kökshandduk eller bambumatta. Bred på ett tunt lager med quinoa över hela arket förutom 1-2 cm på ena kortsidan.
5. Strimla den kallrökta laxen. Skär tunna stavar av gurkan och avokadon. Lägg ingredienserna på en smal linje i mitten av arket.
6. Rulla ihop försiktigt men ändå ganska hårt mot den fria kanten. Fukta kanten försiktigt och fäst ihop på rullen. Låt rullen stå på kanten en liten stund så det fäster. Gör nästa rulle.
8. För att få en mer kompakt rulle så kan man linda in rullarna i folie och strama till kanterna och ställa i kylen innan servering.
7. Skär försiktigt med en vass kniv ca 2 cm tjocka rullar. Servera ihop med ex. glasnudlar, sesamdressing, riven ingefära och tamari.

sushi2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *