Zucchinilasagne!

zuccinilasagne1zuccinilasagne2zuccinilasagne3
Min ljuvliga zucchinilasagne är en stor favorit både hos min och min sambos familj.
Jag har gjort ostsåsen på havregrädde så jag rekommenderar till dem som är extremt känsliga mot gluten att prova en egen variant genom att kanske utesluta ostsåsen helt och varva köttfärs, zucchini och glutenfria lasagneplattor (om man vill) och toppa med riven chevréost.
Om man väljer att även utesluta de glutenfria lasagneplattorna så blir lasagnen inte lika lätt att få fina portionsbitar men självklart är det hur god som helst ändå.

Jag undviker alltid gluten i stor mängd som finns i ex. vete men jag har märkt att jag klarar av havreprodukter. I just havregrädde så går den under gränsen för mycket låg glutenhalt, dvs under 100 ppm gluten. Men är du extremt känslig mot gluten så rekommenderar jag dig att utesluta allt som innehåller gluten annars kommer du säkerligen känna av den lilla mängden gluten också.

INGREDIENSER: 6 portioner
800 gram nötfärs (helst ekologisk)
2 msk kokosfett (steka i)
2 morötter
3 st mellanstora zucchini
2 st röda lökar
3 dl krossade tomater
1 dl tomatpuré
1-2 st vitlökar
2 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar (mellanmalen)
1 dl riven chevréost av get eller får (hård)

1 packet med glutenfria lasagneplattor (kan uteslutas) – När du ska välja glutenfria lasagneplattor så jämför olika glutenfria varianter för vissa innehåller mycket mera tillsatser är många andra. Välj en med så naturliga ingredienser som möjligt.

OSTSÅS:
4 msk kokosfett
7 msk bovetemjöl
8 dl havregrädde
2 dl riven chevréost av get eller får (hård)
2 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar (mellanmalen)

GÖR SÅ HÄR:
1. Riv morötterna grovt och hacka löken. Stek morötterna och löken i kokosfett i några minuter tills de mjuknat något. Skrapa grönsakerna åt sidan och stek nötfärsen på andra sidan. När nötfärsen börjar få jämn färg så kan du blanda ihop med grönsakerna. Bryn på tills nötfärsen är genomstekt.
2. Tillsätt krossande tomater och tomatpuré. Pressa i vitlök och krydda upp och låt sjuda i några minuter. Smaka av och krydda extra vid behov! Dra av köttfärsen från plattan.
3. Skär upp zucchinin på längden i 0.5-1 cm tjocka skivor.
4. Ostsåsen:  Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull. Tillsätt bovetemjölet och låt sjuda i några minuter under omrörning (akta så det inte bränns vid). Tillsätt havregrädden under omrörning. Låt koka upp i någon minut så ostsåsen tjocknar något. Tycker du ostsåsen blir för tjock så kan du ta i ytterligare 2 dl havregrädde.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner chevreosten och krydda upp med örtsalt och peppar. Smaka av om det behövs mer salt eller svartpeppar.
5. Lägg ett tunt lager köttfärs i en ugnssäker form (ca 34 x 24 + hög kant). Därefter läggs lasagneplattorna på och över det zucchiniskivorna. Häll över lite av ostsåsen.
Jag gjorde 3 lager i denna ordningen. Försök att dela upp lasagneplattorna, zucchinin och ostsåsen så det blir jämnt fördelat i alla lager. Jag sparar lite extra ostsås till sista lagret så allt täcks av ostsåsen. Toppa med riven chevréost!
6. Grädda i ugnen i ca 40 min på 200 grader (kolla på lasagneplattornas förpackning). Gör du lasagnen utan lasagneplattor så kan du grädda lasagnen i 15-20 min på 200 grader tills lasagnen har fått lite färg.
Ta ut lasagnen när den är klar och låt svalna något innan servering. Serveras med en god grön sallad.
Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *