Ugnsgrönsaker, tomatsallad & färska hamburgare!

En stor favorit hos mig en fredag- eller lördagskväll är ugnsgrönsaker med kyckling/lax med en supergod sallad. I detta fallet blev det färska hamburgare istället som man även kan göra egna glutenfria hamburgerbröd till om man vill, super gott! Recept här: Klick!  Istället för att forma till korvbröd så gör man hamburgerbröd och toppa med lite vallmofrön innan de ska in i ugnen.
Ytterligare tillbehör till ugnsgrönsaker som är oerhört gott är att göra en guacamole. Om du tål havreprodukter så tycker jag du ska tillsätta en skvätt havregrädde så blir guacamole underbart god! Recept här, klick!

INGREDIENSER: 4-6 PORTIONER
4-6 st färska hamburgare (av nöt) alt. gör hemmagjorda av eko nötfärs
5 st fasta potatisar (ekologiska)
5 st stora rödbetor (ekologiska)
4 st morötter (ekologiska)
2 st palsternackor (ekologiska)
Olivolja/kokosolja (ekologiska)
Örtsalt
Mellanmalen svartpeppar
Ekologisk grillkrydda

Tomatsallad
1 rödlök (ekologisk)
10-15 st körsbärstomater (ekologiska)
7 st soltorkade tomater (utan socker)
10 st oliver
75 g fetaost av får eller get
Olivolja (ekologisk)
Vitvinsvinäger (ekologisk)
Himalayasalt

Serveras ihop med en stor grön sallad!

GÖR SÅ HÄR: 
1. Sätt ugnen på 200 graden (varmluft om det finns). Skala rödbetorna och skiva i 2-3 mm tunna skivor. Lägg dem i en ugnssäker form eller på en plåt. Har du varmluftsugn så tycker jag du kan ha rödbetorna för sig så de inte färgar av sig på de andra grönsakerna men annars går det bra att ta rödbetorna på ena sidan av plåten och de andra grönsakerna på andra sidan.
2. Ringla olivolja/kokosolja över rödbetorna och krydda med lite örtsalt och sätt in rödbetorna i ugnen under tiden som du förbereder resten av ugnsgrönsakerna. Rödbetorna tar lite längre tid i ugnen än de övriga ca 10-15 min extra (beroende på storlek). Ha koll på rödbetorna mot slutet så de inte bränns vid.
3. Skala morötterna och palsternackorna och skär upp dem i stavar. Tvätta potatisen och skär upp dem också i stavar. Gör inte för tjocka stavar för jag tycker personligen de blir godare och knaprigare om de är lite smalare.
4. Ta ut rödbetorna eller lägg upp grönsakerna på en ny plåt/form om du har varmluftsugn. Sprid ut grönsakerna så det inte blir för tjockt lager med grönsaker (tar bara längre tid i ugnen). Ringla över olivolja/kokosolja och blanda om lite lätt med händerna. Krydda upp med örtsalt och ekologisk grillkrydda.
5. Sätt in grönsakerna i ugnen och rör om någon gång så det blir jämn färg på grönsakerna. Låt grönsakerna stå i ugnen ca 30 min tills de har blivit mjuka och fina. (kan ev höja graderna mot slutet om man vill ha mer färg på grönsakerna. Akta så inte rödbetorna bränns.
6. Ta en klick kokosfett eller olivolja i en stekpanna och lägg i hamburgarna. Krydda hamburgarna med örtsalt, svartpeppar och ekologisk grillkrydda. Stek på båda sidor tills de är genomstekta.

Tomatsallad:
1. Skär rödlöken i tunna skivor, dela tomaterna och soltorkade tomater. Lägg grönsakerna i en skål och smula över fetaost och toppa med oliver.
2. Ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Strö över himalayasalt och blanda runt.
Salladen är lika god dagen efter när den har stått till sig och rödlöken har mjuknat.

Häll upp olika bladgrönsaker i en skål och gör gärna en guacamole till så är måltiden komplett, supergott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *