Lax med ugnsgrönsaker!

Favorit i repris! Detta är en typisk helgmåltid hemma hos oss och igår bjöd jag en nära tjejkompis på denna måltiden och den blev mycket uppskattad av även henne, så kul!
Även fast det är helg och man ska unna sig god mat så behöver inte det betyda att det ska vara onyttig mat. Denna tallriken innefattar hälsosamma och långsamma kolhydrater, bra proteinkälla & nyttigt fett från både avokado, olivolja och laxen. Allt en måltid ska innehålla!

INGREDIENSER: 4 PORTIONER
4 st upptinade laxfiléer
5 st stora rödbetor (ekologiska)
4 st morötter (ekologiska)
1 stor bukett broccoli
6 st champinjoner
Olivolja/kokosolja (ekologiska)
Örtsalt
Citronsaft
Mellanmalen svartpeppar
Ekologisk grillkrydda

GÖR SÅ HÄR: 
1. Sätt ugnen på 200 graden (varmluft om det finns). Skala rödbetorna och skiva i 2-3 mm tunna skivor eller i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form eller på en plåt. Har du varmluftsugn så tycker jag du kan ha rödbetorna för sig så de inte färgar av sig på de andra grönsakerna men annars går det bra att ta rödbetorna på ena sidan av plåten och de andra grönsakerna på andra sidan.
2. Ringla olivolja/kokosolja över rödbetorna och krydda med lite örtsalt och sätt in rödbetorna i ugnen under tiden som du förbereder resten av ugnsgrönsakerna. Rödbetorna tar lite längre tid i ugnen än de övriga ca 10-15 min extra (beroende på storlek). Rör om då och då. Ha koll på rödbetorna mot slutet så de inte bränns vid. Totaltiden på rödbetor kan variera från 45 min till 75 min beroende på tjockleken. Rödbetorna är klara när de är mjuka och fina. 
3. Skala morötterna och skär upp dem i stavar. Ta ut rödbetorna eller lägg upp morötterna på en ny plåt/form om du har varmluftsugn. Ringla över olivolja/kokosolja och blanda om lite lätt med händerna. Krydda upp med örtsalt och ekologisk grillkrydda.
5. Sätt in morötterna i ugnen och rör om någon gång så det blir jämn färg under tiden gång. Totaltid på morötterna i ugnen ca 30 min tills de har blivit mjuka och fina.
6. Lägg upp laxfiléerna i en ugnssäker form och pressa över citronsaft. Krydda med örtsalt, svartpeppar och ev paprikapulver och lite cayennepapper. Ställ in i ugnen i ca 20 min tills de har fått en fin färg. Har du inte varmluft får du vänta med att ställa in laxen tills grönsakerna är klara om laxen inte får plats i ugnen.
7. Skär upp broccolin i mindre buketter och champinjonerna i mindre bitar. När morötterna har stått inne i ca 10-15 min så ta ut dem och lägg på broccolin och champinjonerna. Ringla lite olja över och lite örtsalt. In i ugnen i 15 min till. Ha koll på rödbetorna så de inte bränns vid.

Tomatsallad
1 rödlök (ekologisk)
10-15 st körsbärstomater (ekologiska)
7 st soltorkade tomater (utan socker)
10 st oliver
75 g fetaost av får eller get
Olivolja (ekologisk)
Vitvinsvinäger (ekologisk)
Himalayasalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär rödlöken i tunna skivor, dela tomaterna och soltorkade tomater. Lägg grönsakerna i en skål och smula över fetaost och toppa med oliver.
2. Ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Strö över himalayasalt och blanda runt.
Salladen är lika god dagen efter när den har stått till sig och rödlöken har mjuknat.

Guacamole:
2 mogna avocado
1 tsk citronsaft
1 tsk örtsalt
0,5 tsk curry
Alt. en skvätt havregrädde

GÖR SÅ HÄR:
1. Mosa avokadon med en gaffel eller med en stavmixer tills den är slät utan några avocadobitar.
2. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av.

Servera denna underbara måltid med en stor grönsallad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *