Glutenfritt surdegsbröd!

Jag har länge velat göra ett glutenfritt surdegsbröd men trodde att det var alldeles för svårt så jag har egentligen inte vågat prova men när jag hittade ett recept på en glutenfri surdegsgrund på Nilla´s kitchen så var jag tvungen att prova och det blev helt över förväntan! Så himla gott och inte alls så svårt som jag trodde! Jag trodde nästan inte att ett glutenfritt surdegsbröd kunde bli så himla gott!
Att göra ett surdegsbröd kräver planering eftersom man först måste få igång sin surdegsgrund och det tar upp till 5 dagar innan man kan börja baka med den men när surdegen väl är levande så kan man spara den så länge man vill bara man kommer igår att mata den en gång i veckan om den förvaras i kylen.

ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BÖRJAR: 

 • Var försiktig med diskmedel, d.v.s. skölj noga bort diskmedelsrester från kärlet du ska använda eftersom att diskmedel är bakteriedödande (dödar surdegen).
 • Använd ekologiskt äpple, potatis eller kål i receptet. Besprutade frukt och grönsaker har också rester av bakteriedödande ämnen kvar på sig som är ogynnsamma för naturliga surdegsbakterier. Tvätta heller inte äpplet särskilt noga innan du river det, skalet har en massa bra mjölksyrabakterier på sig som behövs för tillväxten av surdegen.

SURDEGSGRUND:
DAG 1:
1 dl rismjöl
1 dl vatten 35-40 grader
1/2 ekologiskt äpple (rårivet)

Blanda ingredienserna väl i en glasburk.
Mängden växer vart efter så välj en stor burk (min. 4 dl.). Ställ burken på en varm plats (23-25°C): t.ex. ovanför kylskåpet, vid ett element el. ovanpå köksfläkten. Burken ska täckas och locket kan skruvas på men inte med helt tät-förslutande lock. Lite luft ska komma i och ut. (Gör ev ett litet hål i locket).

DAG 2 & 3:
Tillsätt inget. Rör om innehållet en gång om dagen för att påskynda jäsningen.

DAG 4:
1 dl rismjöl
1 dl vatten 35-37 grader

Blanda ner ingredienserna och rör om ordentligt, ställ sedan tillbaka burken på den varma platsen.

DAG 5 / 1 gång i veckan:
Häll först bort halva surdegsgrunden och tillsätt:
1 dl rismjöl
1 dl vatten

Vill du använda en del av surdegskulturen till att baka direkt så går det bra att göra det nu. Förvarar du den sedan i rumstemperatur måste du mata den varje dag. Har du den i kylskåpet räcker med ca 1 gång i veckan.

SAKER ATT TÄNKA PÅ: (från Nilla´s kitchen) 

 • OBS! Surdegen ska börja bubbla och lukta syrligt. Har den inte gjort det vid dag 2-3; avvakta i några dagar till och fortsätt att röra varje dag. Börjar det inte bubbla, börja om från början.
 • Surdegsgrunden kan separera sig och få ett vattnigt skikt på ytan, det kan vara ok så länge som den också har bubblat upp innan det och gör det igen när man har rört om och matat den. Separerar den sig utan att bubbla efter att du rört och matat så bör du nog börja om från början.
 • När du ska baka med surdegsgrunden så behövs det ca 50 g surdeg till ett recept med ca 500 g mjöl.
 • Om du har förvarat surdegen i kylskåp och ska använda den; ta gärna fram den och mata och låt den sedan stå i rumstemperatur i ca 12 timmar innan du bakar med den.
 • En surdegsgrund som är levande och igång kan du spara i kylskåp och underhålla ungefär en gång i veckan så länge du vill. Töm ur surdeg vartefter om du inte använder allt. Dvs, innan du matar surdegen häller du av hälften och sedan mata enligt receptet ovan.
 • Om din surdegsgrund har tappat i jäskraft, om den bubblar dåligt trots att du matat den så kan du tömma ut allt utom 1/2 dl och mata med 1 dl mjöl och 1 dl vatten för att fräscha upp den.

GLUTENFRI SURDEGSLIMPA

0,5 dl surdegsgrund (recept ovan)
6,5 dl vatten
3 dl bovetemjöl (ev mer)
1,75 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
2 msk rismalt alt. honung
1,5 tsk himalaya salt
Ekologiskt kokosfett (Smörja limpformen)

TOPPING:
-Kokosfett (som smör)
– Salladsblad
– Vegetabilisk ost (Violife eller astid och aporna “jeezly original”)
– Körsbärstomater
-Örtsalt

GÖR SÅ HÄR: 

 1. Om du vill ”snabbjäsa” degen på ca 3-5 timmar, använder du vatten som är 37 °C. Annars kan du med fördel använda lite svalare vatten men inte helt kallt.
 2. Blanda surdegsgrund, vatten och honung väl till en degvätska.
 3. Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt mjölblandngen till degvätskan och blanda väl. (konsistensen ska vara någonstans mellan smet och deg (klibbig smet/lös deg). Tillsätt mer bovetemjöl om degen blir för lös.
 5. Smörj en större limpform (1,5 liter) med kokosfett och häll i/skrapa i smeten/degen.  Mjöla gärna ytan. Täck med plastfolie om du vill att det ska gå snabbare, annars med bakduk.
 6. Låt jäsa i allt mellan 4-12 timmar beroende på temperatur på vattnet och i rummet. Vill du att det ska gå fortare, ställ limpformen nära spisen eller ovanpå köksfläkten.
 7. Värm ugnen till 250°C.
 8. Grädda i 25 minuter, sänk sedan värmen till 200°C och fortsätt grädda i ytterligare 35 minuter. Ta ner en sticka/kniv i limpan och kolla så den inte är kletig inuti.
 9. Ta ur limpan ur formen och låt svalna på galler. OBS! brödet måste svalna helt innan man skär i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *