Mormors grönsakssoppa!


Min mormor är 86 år och hon är en stor förebild för mig när det gäller matlagning. Hon lyckas få fram smaker som ingen annan kan och på annandag påsk åkte jag till mormor och morfar för att lära mig att göra mormors populära grönsakssoppa som är den godaste soppan jag vet.
Även fast jag skrev ner exakt hur vi gjorde så kommer jag säker inte lyckas få den perfekta mormorssoppa nästa gång jag kommer prova själv för jag tror min mormor har magiska fingrar i köket! En annan hemlighet  som hon har när hon lagar mat är att min pigga och underbara morfar som är 90 år är med och kollar läget och smakar av då och då så smakerna sitter och då blir soppan helt perfekt!
Självklart ska ni få receptet på denna skapelsen och jag hoppas ni lyckas lika bra som vi gjorde <3

INGREDIENSER: ca 8 portioner
2 liter vatten
4 st grönsaksbuljongtärningar + 1/2 buljongtärning till sötpotatisen (av Kung markatta)
3 st stora morötter
2 st palsternackor
1 sötpotatis
1/2 rotselleri
4 st fasta potatisar (ekologiska)
1 purjolök
1 dl frysta ärtor
0,5 dl färsk persilja
0,5 dl färsk dill
1/2 msk torkad eller färsk basilika
Örtsalt och Himalaya salt
ev. lite sambal oelek

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg i buljongtärningarna med vattnet i en stor kastrull och sätt på plattan. Skala morötterna, palsternackorna och rotselleri och skär i 0,5-1 cm bitar. Lägg grönsakerna i buljongvattnet ihop med basilika. Låt koka i ca 15 min tills de nästan är klara.
2. Skala sötpotatisen och skär i bitar. Lägg sötpotatisen i en annan kastrull och häll på vatten så sötpotatisen täcks ihop med 1/2 buljongtärning. Koka i ca 10 min tills sötpotatisen är mjuk och dra av plattan (låt vattnet vara kvar i grytan).
3. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skölj och skär purjolöken i 0,5 cm tjocka ringar. När grönsakerna i stora kastrullen nästan är klara så lägg i potatisen och purjolöken. Låt koka i ca 10 min tills potatisen är klar.
4. Ta i frysta ärtor och sötpotatisen med buljongvattnet. Hacka persilja och dill och ta i soppan.
5. Smaka av och för extra sälta så krydda upp med örtsalt och Himalaya salt. Vill du ha lite hetta i soppan kan du ta i lite sambal oelek.

Låt soppan svalna något så är den som godast<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *