Lasagne – Nyttig variant!

  

Lasagne brukar de flesta tycka om och genom att bl a tillsätta morötter i köttfärsen och byta ut lasagneplattorna till bönlasagneplattor gör lasagnen till en nyttig variant samtidigt som det blir oemotståndligt gott. Jag använder mig även av en mozzarella ost som är sojabaserad och använder havregrädde i ostsåsen vilket gör lasagnen mejerifri.
Genom att börja med att byta ut några få livsmedel till en början ger dig den bästa starten för en hållbar livsstil!

INGREDIENSER: 6-8 portioner
1000 gram nötfärs (helst ekologisk)
120 gram bönlasagne – jag använde denna, klick!
2 st gula lökar
2 st morötter
400 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
1 vitlök
2 tsk örtsalt
0,5 tsk himalayasalt
0,5 tsk svartpeppar
Riven mozzarella ost (sojabaserad) jag använde denna, klick!

OSTSÅS:
(tål du inte havreprodukter skulle jag rekommendera att ta i mer krossade tomater i nötfärsen så den blir riktigt såsig och utsluta ostsåsen helt och bara varva med bönlasagneplattor och toppa med sojabaserad mozzarellaost)
4 msk kokosfett
0,75 dl bovetemjöl
8 dl havregrädde
1,5 tsk örtsalt
0,25 tsk svartpeppar
1 dl riven mozzarella ost (sojabaserad) – jag använde denna, klick!

GÖR SÅ HÄR:
1. Riv morötterna grovt och hacka löken. Stek morötterna och löken i kokosfett el olivolja i några minuter tills de mjuknat något.
2. Ta i nötfärsen och stek färsen ihop med morötterna och löken tills nötfärsen är genomstekt.
3. Häll i de krossade tomaterna och tomatpurén och blanda ihop med färsen. Pressa i vitlöken och krydda upp med örtsalt, himalaya salt och svartpeppar. Smaka av för önskad smak!
4.  Ostsåsen: Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull. Tillsätt bovetemjöl och låt sjuda i några minuter under omrörning (akta så det inte bränns vid).
5. Tillsätt havregrädden under omrörning. Låt koka upp i någon minut så ostsåsen tjocknar något. Tycker du ostsåsen blir för tjock så kan du ta i ytterligare 2 dl havregrädde.
6. Ta av kastrullen från plattan och krydda upp med örtsalt och peppar. Smaka av om det behövs mer salt eller svartpeppar. Blanda ner den rivna osten.
7. Lägg ett tunt lager av nötfärsen i en ugnssäker form. Lägg på 6 st bönlasagneplattor som ett jämnt lager över kycklingfärsen. Häll på 1/3 av ostsåsen över lasagneplattorna och bred ostsåsen jämnt över färsen och lasagneplattorna. Varva med kycklingfärs, bönlasagneplattor och ostsås 3 varv eller så långt det räcker och toppa med riven mozzarella ost som är mjölkfri.
8. Gratinera i ugnen på 200 grader i 30 min tills plattorna är mjuka och lasagnen har fått en fin färg.
Servera ihop med en fin och grön sallad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *