Sötpotatissoppa med frökex!

Krämig , värmande och enkel sötpotatissoppa med en härlig sting från ingefära ihop med ett supergott frökex!
Den senaste tiden har ni fått flera recept på goda soppor och det är för jag tycker det är så gott att värma sig med en soppa när det har blivit kallare ute och man är lite frusen när man kommer in.

INGREDIENSER:
4-6 portioner
4 st sötpotatisar
2 st morötter
2 cm ingefära
1 dl krämig kokosmjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
2 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
Skala och dela sötpotatisen och morötterna i bitar. Lägg grönsakerna i en djup kastrull med buljong och vatten så det täcker grönsakerna. Låt sjuda i ca15 min tills grönsakerna är helt mjuka.
Häll av spat i en annan kastrull och spara. Mixa grönsakerna med en stavmixer eller i en mixer och tillsätt ca 7 dl spat och mixa till en slät konsistens. Tillsätt kokosmjölk, riven ingefära, örtsalt och svartpeppar.
Toppa med pumpakärnor och servera ihop med goda frökex med groddar!

Frökex
(
1,5 plåt)
2 dl solroskärnor
1,5 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
2 dl kokande vatten
Flingsalt av havssalt

GÖR SÅ HÄR:
Blanda fröna och fiberhusken i en skål. Tillsätt oljan under omrörning, sedan det kokande vattnet. Låt vila i 10 min så fiberhusken binder ihop smeten.
Häll ut lite mer än halva smeten på en plåt med inoljat bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå smeten och tryck ut med händerna så det blir tunt och jämnt över hela plåten ca 3 mm. Krossa flingsaltet i handen och strö över ganska rikligt över hela smeten.
Gör likadant med resten av smeten på en ny plåt.
Sätt in i ugnen på 150 grader. Ta ut plåten efter 20 min och skär i bitar, låt stå i ugnen i ca 20 min till ev längre. Frökexen är klara när de har fått en fin färg och är krispiga. Kanterna kan bli klara innan och då är det bara att bryta loss det som är klart och grädda färdigt resten.
Låt svala och njut!
Sänk temperaturen lite om du har varmluftsugn och vill grädda båda plåtarna samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *