Sockerfri chokladtårta!

Jag vill önska alla underbara människor en god fortsättning på nya året. Jag avslutade 2017 på bästa sätt och ser väldigt mycket fram emot vad 2018 har att erbjuda 😀
Igår var jag på ett mexikansk kalas hos min moster och hennes man och jag fick stora äran att baka tårtor till festen. Tårtorna blev väldigt populära och omtyckta på festen och jag tycker själv att de är de godaste tårtorna jag någonsin har bakat som är helt utan raffinerat socker, gluten och mjölkprodukter.

Botten:
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
15 st dadlar
1 dl kakao
en nypa Himalaya salt

Kolasås
1,5 dl kokosmjölk (creamy)
0.5 dl kokossocker
1/2 msk raw agavesirap
1 krm äkta vaniljpulver
en nypa Himalaya salt

Chokladfyllning:
5 dl blötlagda cashewnötter (minst 6 h)
4 dl kokosgrädde (feta lagret) – använder denna, klick! 
20 dadlar
4 msk raw kakao
2 msk raw agavesirap
1,5 tsk äkta vaniljpulver

Chokladöverdrag:
1 dl veganskt smör
0.25 dl kokosolja
0,75 dl kakao
0,75 dl raw agavesirap


GÖR SÅ HÄR:

1. Blötlägg cashewnötterna i vatten, minst 6 h i kylskåpet (under natten).
2. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 20-25 cm i diameter.
3. Botten: Mixa mandlar och hasselnötter i en matberedare tills nötterna är i mindre bitar. Tillsätt dadlar och mixa tills dadlarna har blivit i små bitar. Tillsätt kakao + salt och mixa tills allt har blandats väl.
4. Tryck ut degen jämt och kompakt i springformen. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull och koka i ca 20 min tills kolasåsen har tjocknat. Häll på kolasåsen på nötbotten. Ställ in formen i kylen.
5. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj igenom cashewnötterna.
6. Mixa cashewnötter i en matberedare till ett finfördelat mjöl. Lägg i dadlarna och mixa tills de har blivit söndermixade. Lägg i kokosgrädden, raw kakao, raw agavesirap och vaniljpulvret och mixa till en fin smet.
7. Häll chokladfyllningen på tårtbotten och ställ in i frysen i  några timmar alt. över natten.
8. Smält smöret och kokosoljan till chokladöverdraget på svag värme. Rör ner resterande ingredienser till en jämn smet.
10. Ta ut tårtan ur frysen och häll på chokladöverdraget. Låt chokladen stelna innan kanten på springformen tas bort.
12. Låt tårtan stå i kylen i i några timmar innan servering. Ta bort bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett serveringsfat.

Tårtan kan förvaras i frysen men se till att den är ordentligt upptinad innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *