Surdegslimpa – glutenfri!


Idag är det surdegsdagen och min surdegslimpa gräddas nu i ugnen och jag längtar tills jag får sätta tänderna i en brödskiva för den ser jättegod ut med en knaprig yta.
Några fördelar med att äta surdegsbröd istället för vanligt bröd är:
– Surdeg är mer lättsmält än vanligt bröd och mycket bättre för magen
– Surdeg är ett fermenterad livsmedel som ger oss nyttiga bakterier som annars är svåra att få i sig från “vanlig husmanskost”
– Surdegsbakat bröd hjälper kroppen att ta upp mer näringsämnen  eftersom bakteriebalansen balanseras

INGREDIENSER: 
0,5 dl surdegsgrund (Recept här, klick)
6,5 dl vatten
4 dl bovetemjöl (ev mer)
1,75 dl rismjöl
1 msk fiberhusk
2 msk rismalt alt. honung
1,5 tsk himalaya salt
Ekologiskt kokosfett (Smörja limpformen)

TOPPING:
-Kokosfett (som smör)
– Salladsblad
– Vegetabilisk ost (Violife eller astid och aporna ”jeezly original”)
– Körsbärstomater
-Örtsalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Om du vill ”snabbjäsa” degen på ca 3-5 timmar, använder du vatten som är 37 °C. Annars kan du med fördel använda lite svalare vatten men inte helt kallt.
  2. Blanda surdegsgrund, vatten och honung väl till en degvätska.
  3. Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser för sig.
  4. Tillsätt mjölblandngen till degvätskan och blanda väl. (konsistensen ska vara någonstans mellan smet och deg (klibbig smet/lös deg). Tillsätt mer bovetemjöl om degen blir för lös.
  5. Smörj en större limpform (1,5 liter) med kokosfett och häll i/skrapa i smeten/degen.  Mjöla gärna ytan. Täck med plastfolie om du vill att det ska gå snabbare, annars med bakduk.
  6. Låt jäsa i allt mellan 4-12 timmar beroende på temperatur på vattnet och i rummet. Vill du att det ska gå fortare, ställ limpformen nära spisen eller ovanpå köksfläkten.
  7. Värm ugnen till 250°C.
  8. Grädda i 25 minuter, sänk sedan värmen till 200°C och fortsätt grädda i ytterligare 35 minuter. Ta ner en sticka/kniv i limpan och kolla så den inte är kletig inuti.
  9. Ta ur limpan ur formen och låt svalna på galler. OBS! brödet måste svalna helt innan man skär i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *